di sebalik screen..

My photo
caliph. 'abdi. blogger. seeker. ponderer. "Dan kehidupan dunia ini hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya, sekiranya mereka mengetahui." [Ar-Rum,30:64] blog ini dicreate bukan untuk menyejukkan hati atau hanya tatapan mata...but feed these to your souls. hasilnya bukan hamba yang merasa, tapi kesan kehebatanNya dan agamaNya adalah untuk hamba & tuan hamba semua. inshaALLAH. but i love to convey these in the form of stories, might look like novels or kinda. bare with eye strains and sore fingertips by reading on the screen and clicking the tabs or tetikus as u guys scroll down. frankly speaking, most of the post are from the author personal experiences or her feelings toward sumthing until she created stories to express out those feelings. well,anything could be felt after read all these junky stuffs(i hope they all not), but just bury the past and comfort the future.InshaAllah. may HIS bless embraces us all.

Monday, 21 January 2013

NI BUKAN SEKADAR PICNIC... TAPI REHLAH YG COOL GILER !

Assalamualaikum wbt u allz! haa..doesn't it sound cool, x gitu?

Entri kali ni nak bikin gempak sikit. Nay~...bukan gempak as if 'bergabung...meletop' macam adam and stacy tu, tapi nak kasi gempak dengan lambakan ibrah yg tak sudah2 mengejar...ok x?

Baru-baru ini, saya bersama-sama housemates juga merangkap usrahmates dengan selamat dan jayanyamenjejakkan kaki masing2 ke FRIM yang terletak di Kepong (#ayatskemanakhabis).
Tempat tu menarik walaupun pada mulanya kami semua seperti rusa masuk kampung, terkebil2 dan hilang arah tuju.

"Ala, ni kan kiranya ;unexpected journey'. Balon jelah,". Hampir tercekik dengan bergelen-gelen air liur sendiri apabila kawan tersayang cakap macam tu. Dah macam The Hobbit tu plak yer ceritanya.

Namun, perjalanan kami sepuluh orang alhamdulillah tiada aral melintang, cuma terlewat dari schedule ramalan kami...kekekeke. "-.-

Makanan dibawa dari rumah, well, mengurangkan kos perbelanjaan sekadar yg termampu. Nasi goreng, keropok ikan sebaland dan nuggets menjadi pilihan.

"Tak sabarnya nak makan~ yum..yum..". Aku pandang bagai tak percaya. Tak sampai lagi dude. Baru di KL Central, dengan tren yg delayed segala bagai...ish! ish! Begitu pulak kisahnya yer kawan aku lagi sorang nih.


Malah, kami tak juga menjadikan hang out kami semua ini sia2 belaka. Hadaf perlu ada. Ibrah harus dicari juga. Obviously, semua ini harus disandarkan kerana Allah SWT. Kepada Dia jua-lah kita serahkn segala-galanya. Ukhuwwah lillahi taala. Hakikatnya, manusia hanya merancang tetapi akhirnya Allah yang Maha Berkuasa untuk menentukan everything!

Canopy walk, memang tak dijangka bahawa kami akan melakukannya pada hari itu.

Ok, tiket...check!
Outfit...check!
Stamina...check! (#perutpenuhsampaisenak)

Selepas makan tengah hari di picnic area bersebelahan dengan Sungai Keroh, kami meneruskan agenda pada hari itu dengan perasaan yg betul2 excited. Everybody was getting fired up at that moment!!
Sungguh adventure pada ketika itu sangat mnegujakan. Pertama sekali, pendakian bukit sebelum ke Canopy walk. Bagi aku, pendakian ini mencabar disebabkan atas masalah2 tertentu...erm, stamina...
Almaklum-lah, ginilah jadinya jikalau sentiasa bermalas-malasan pada waktu petang, kan...? ( senyum senget mata tersepet2 kening terjongket2)
Namun, aku gagahkan diri juga. Pendakian bukit sepanjang hampir 500 meter itu membuatkan aku hilang separuh daripada kalori aku yg secara nature terbentuk dalam badan aku nie. Rasa kesal juga sebab terpaksa membuatkan kumpulan aku berhenti setiap kali aku cuba mencari kembali rentak nafasku. Semput!
Stage yg kedua pula, pendakian bukit yg lebih cerun dan lebih panjang daripada tadi. Kawan2 setia memberi dorongan tetapi di mataku aku terbayangkan kekalahan.

Kali ini, perasaanku semakin bercampur-baur. Aku mula merasakn aku ialah beban di dlam ekspedisi ini. (#startemopulakminahni ) Ada seorang tu cuba memujuk aku, mengatakan aku boleh buat. lalu, beliau memberi satu analogi :-

" Pernah tengok tak cerita Lord of the Ring?". aku memandangnya hairan.

tak minat.

" Nak tahu tak sebenarnya cincin yang Mr. Frodo bawa tu berat, sampaikan leher dia merah macam melecur sebab carry cincin tu pada tali rantai."

ok, so..what's the point?

"Lepas tu, kan Sam pembantu dia tu nak cuba tolong ringankan beban dia tapi Frodo tak kasi sebab cincin tu berat, so dia rasa mambawa cincin itu adalah sebahagian daripada tanggungjawab dia."

O.O

"Akhirnya Sam ambil juga cincin tu dan Frodo rasa sangat lega sebab beban dia jadi ringan. haa...kan saling menbantu tu."

ehm. The main point is saling membantu antara kawan2. Yang memberi kenalah ikhlas, dan yg menerima pula jangan sangaka yang dia adalah manusia yang lemah ke hapa..

Ukhuwwah itu hanya akan berlaku antara dua insan ataupun lebih.
Tiada ukhuwwah terjadi kalau hidup SORANG-SORANG.
Manisnya ukhuwwah pula tak sah kalau tak ada PAHITNYA.

Unik, kan?

No comments:

Post a Comment